Szepesi Balázs azt mondta, hogy a tavaly indított program keretében idén is szeretnék megtalálni azt az 50 vállalatot, amely a jövőben olyan "nagy büszkesége lehet az országnak, mint régen az Orion, vagy a Ganz volt".
 
Az Mmp keretében vállalkozásfejlesztési szakemberek bevonásával állítják össze a cégre szabott fejlesztési programokat, amelyek megvalósításához cégenként 50-340 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosítanak európai uniós társfinanszírozással - közölte a helyettes államtitkár.
 
"A magyar gazdaságpolitika sikerének egyik alapja, hogy a világ egyik legjobb exportáló országa vagyunk" - hangoztatta Szepesi Balázs megjegyezve, hogy ebből a szempontból a kkv-k is sikeresek: a hozzáadott értékükhöz viszonyítva nagy volumenben tudnak eladni.
 
Ugyanakkor probléma, hogy nagyon sok vállalkozás még nem lépett ki a nemzetközi piacra, pedig amelyek ott vannak, jobban teljesítenek, több fizetést tudnak adni, és a tulajdonosaik is többet keresnek - húzta alá a gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár.
 
Fontos feladatnak nevezte, hogy segítsék a kkv-k megjelenését a nemzetközi piacokon, illetve azt, hogy amelyek már ott vannak, megkapják a magyar kormánytól az összes lehetséges segítséget a helytálláshoz a versenyben, mint ahogy más államok is segítik a vállalataikat.
 
A Magyar multi program mellett számos más vissza nem térítendő támogatás is segíti a vállalkozásokat - jelezte Szepesi Balázs. Példaként említette a 3 milliárd forint keretösszegű beszállítói fejlesztési programot, a 6 milliárdos építőipari technológiai korszerűsítés programot, a 15 milliárdos Nagyvállalati beruházási támogatási programot, az egyedi kormánydöntéssel megítélt, 80 milliárd forint keretösszegű támogatási programot, az 1,4 milliárdos Ipar 4.0 programot, a napelemes rendszer telepítését támogató 23,9 milliárd forint keretösszegű programot, a vállalati infokommunikációt támogató 48,2 milliárdos programot, a foglalkoztatásbővítés 12 milliárdos ösztönzését, vagy a 10 milliárd forint keretösszegű Új gyakornoki programot.