Gyopáros Alpár, miután átadta a program keretében felújított Tószegi Óvodát, elmondta: a program hosszú távú, de már az első év eredményei alapján számos kistelepülésen a helyben maradás és a beköltözés iránti fokozott igényről számoltak be.
 
Hozzátette: a kistelepüléseken élők üdvözlik a rugalmasságot, gyors végrehajtást, az elérhető források nagyságát, illetve az előfinanszírozást.
 
Ismertetése szerint a kormány 2018-ban hirdette meg a Magyar falu programot, a végrehajtása 2019-ben indult. A kistelepüléseken élő családok lakhatását segítő falusi csok keretében akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető használt lakóingatlan vásárlására és egyidejű korszerűsítésére gyermekvállalástól függően, vagy 5 millió forint a meglévő otthon felújítására - jelezte.
 
Ezt a támogatást egy év alatt több mint 10 ezer, kistelepülésen élő család igényelte több mint 54 milliárd forint értékben - tájékoztatott, megjegyezve: 2020. január 1-jétől a  falusi csokban érintett településeken további lehetőség az áfa-visszatérítési támogatás igénylése.
 
A kormánybiztos szólt arról, hogy a program keretében 2019-ben és 2020-ban összesen 100 milliárd forint értékben 800 kilométer alacsonyabb rendű útszakasz felújítása történik meg a munkába járás segítése érdekében.
 
A harmadik alprogram a helyi életminőség javítását célzó kisléptékű falusi fejlesztések támogatása - mondta. Ennek keretében 2019-ben 16 támogatási célterületre több mint 5 ezer kedvezményezett csaknem 60 milliárd forint támogatást nyert el pályázat útján. A pályázati célok között falusi óvodák, orvosi rendelők, orvosi szolgálati házak, játszóudvarok, járdák és utak, illetve közösségi terek fejlesztése, felújítása szerepelt, valamint tanyagondnoki buszok beszerzése is - sorolta. Ennek az alprogramnak a folytatásaként idén már tíz pályázati kiírás jelent meg - közölte.
 
Kitért arra, hogy a Magyar falu program új eleme a Falusi civil alap pályázata, amely a kistelepüléseken élők életkörülményeinek folyamatos javítását segíti ez évtől.