A kormányhivatalok munkaerő-közvetítését javító program az eddigi tapasztalatok alapján eredményes, a korábban bevont három megyében – Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén – mintegy 5500 álláskeresőt és közfoglalkoztatottat sikerült kihelyezni a vállalkozásokhoz, ami Hajdú-Bihar megyében ötszöröse, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig több mint a duplája volt a korábbiaknak – ismertette Varga Mihály.

A pénzügyminiszter bejelentette: újabb három megyére, Nógrádra, Hevesre és Jász-Nagykun-Szolnokra terjeszti ki a Pénzügyminisztérium az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak hatékonyabb elhelyezkedését célzó programját.

Minél többen helyezkedjenek el a versenyszférában

A tárcavezető elmondta, pozitív, hogy az elhelyezkedők 94 százalékának sikerült tartósan munkában állnia három hónap elteltével is. A kormány célja, hogy a még meglévő munkaerő-tartalékból minél többen helyezkedjenek el a versenyszférában, ez a magyar gazdaság valamennyi szereplőjének érdeke.

Ezért indítják el a munkanélküliséggel és a közfoglalkoztatással legjobban érintett három keleti megye után áprilistól újabb három megyében a programot, később pedig fokozatosan, az egész országra ki kívánják terjeszteni jövő év tavaszáig – jelentette ki Varga Mihály.

A foglalkoztatottak száma átlépte a 4,5 milliót

Varga Mihály a legfrissebb közfoglalkozatási adatok kapcsán megjegyezte: Magyarország a foglalkoztatást tekintve is egyre jobban teljesít, a rendszerváltás óta nem dolgoztak olyan sokan az év ezen időszakában, mint most: a 2018. december – 2019. februári adatok szerint a foglalkoztatottak száma átlépte a 4,5 milliót a szezonalitás hatását kiszűrve.

A foglalkoztatási ráta 14 százalékponttal nőtt Magyarországon 2010 és 2018 között – tette hozzá. A munkanélküliségi ráta 11,5 -ről 3,6 szaázalékra esett vissza, ami 7,9 százalékpontos csökkenést jelent. Nemzetközi összehasonlításban is jól szerepel Magyarország, hazánk az Európai Unió harmadik legalacsonyabb munkanélküliségű országa  szögezte le.