Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a kormány legfrissebb döntéseiről.

A nemzeti konzultációból kiderül mekkora a lakosság tűrőképessége

A mindenki által várva várt nyitással kapcsolatban Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a járványügyi szakemberek véleménye továbbra is meghatározó, de fontos a magyar emberek véleménye is: hogy mi az, amit még hajlandóak elviselni a védekezés érdekében. Ezért nemzeti konzultációt indít a kormány. Jelenleg a járvány stagnál. Ennek egyik oka, hogy vírusmutációk jelentek meg. A mutáció terjedése mintegy 50 százalékkal gyorsabb. Láthattuk, hogy karácsonykor teljesen kinyitott például Portugália, ott kiugróak is az adatok.

Március közepétől két ütemben várható nyitás, ha addig minden szabályt betart mindenki. A regisztráció alapján folytatódik az oltás, az oltási rendet mindenkinek be kell tartani. A legveszélyeztetettebbek, azaz a legidősebbek kerülnek először sorra.

Gazdaság újraindítási tervet fogadott el a kormány. A foglalkoztatottság megtartása volt a cél, ez eredményes volt. 2010 előtt tömeges munkanélküliség volt, most 4 százalék körül van a munkanélküliség és 4,5 millió ember dolgozik.

Létezik ingyen bérleti díj

A vendéglátó egységek támogatásában előfinanszírozásra állnak át. A kormány korábban döntött a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről. Ennek első negyedét februárban fogják megkapni a nyugdíjasok. A 6 millió forintos otthonfelújítási programból 3 millió vissza nem térítendő támogatás, millió kedvezményes hitel. Az ingatlan áfa 5 százalékra csökkentése újra beindíthatja az ingatlanpiacot. Bevezetésre kerül 2022-re a 25 éven aluliak szja-mentessége, emiatt megnőhet a munkakedve a fiataloknak.

Február 1. és március 31. között nem kell bérleti díjat fizetni az állami ingatlanokért a konditermek és a kávézók után.

Az ellenzéket csak a politikai haszonszerzés érdekeli. Emiatt össze vesznek egymással is. Az országnak felelősségteljes kormánya van és felelőtlen ellenzéke. Az orvosok felelősségteljes döntéseiben bíznak, az orvosi kamara javaslatait követte jórészt a kormány. Az eddigi legjelentősebb béremelést is a kamara javaslatára fogadta el a kormány. A határokon túl már védettséget élveznek magyarok is a kínai vakcina által. Elismerő vélemények jelennek meg a Szputnyik vakcináról, az egyik legösszetettebb és legelismertebb vakcina a Szputnyik.