A kormányfő a gazdaságvédelmi intézkedéseket ismertetve kiemelte: egyszerre kell megküzdeni a járvánnyal és a gazdasági következményekkel, „menteni az emberéletet, és gondoskodni a jövőről”.

Nehéz időket élünk, de egyetlen magyar sincs egyedül

A kormányfő közölte: Palkovics László innovációs és technológiai minisztert arra kérte, hogy az egész program koordinálását, irányítását végezze. Emellett – folytatta – Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter dolga lesz az állami vállalatokat lendületbe hozni és bekapcsolni a gazdaságvédelmi akciótervbe. Varga Mihály pénzügyminisztertől pedig mindannyian azt várjuk, hogy biztosítsa a szükséges forrásokat, és garantálja a költségvetési fegyelmet – tette hozzá.

2,7 százalék lesz az idei költségvetési hiány

A 2020-as költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emeli a kormány. A kormányfő közölte, a koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzet miatt ,el kell térni a 2020-as költségvetéstől.

450 milliárd forint beruházások támogatására

Orbán Viktor hozzátette: a kormány 450 milliárd forinttal támogatja a beruházásokat Az intézkedés a munkahely-teremtést szolgálja a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben.

A miniszterelnök ötpontos gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be, amelyet hétfőn indít el a kabinet.

Munkahelyek megőrzése az egyik kiemelt cél. Ennek keretében, az állam átvállalja a munkaadóktól a bérköltségek egy részét.

Emellett a munkahely-teremtési beruházások támogatásával is ösztönzi a kormány.

Kiemelt a családok és nyugdíjasok védelme. Ennek keretében 13. havi nyugdíjat kapnak majd 2021-től az idősek.

A kiemelt ágazatok újraindítását, mint a turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, logisztika, közlekedés, film és kreatív vállalatok, hitelek biztosításával is segíti a kormányzat.

A TELJES CIKK ÉS A BEJELENTÉS A HIRADO.HU OLDALON LÁTHATÓ!